torstai 5. syyskuuta 2013

Driving and shopping around... ja kaikkee muutakin kivaa :)

Viikko on jo vierähtänyt Zwollen huudeilla ja mukavaa on ollut. Täällä on ollut suht lämpimät kelit oikeastaan koko ajan ja tänään oli aivan huippulämmintä: päivällä jopa yli 30 astetta.

Kuten jo aiemmin mainitsin, Zwollessa ja koko Hollannissa pyöräilykulttuuri on aivan toista maata kuin esimerkiksi Suomessa. Joten, viime lauantaina käppäilimme kaupungin toisella puolella olevaan pyöräkauppaan ja ostimme pyörät. Maksoimme molemmat käytetyistä pyöristämme 95€, ja teimme pyöräkaupan kanssa diilin, että saamme myydä 25€ pyörät sinne takaisin. Ihan hyvä sopimus! Hetki piti hengähtää, ennenkuin polkaisimme ensimmäiset polkaisut pyöräkaupan pihasta liikenteen sekaan. Henkilökohtaisesti olin pelännyt sitä hetkeä, kun ensimmäistä kertaa pitää pyörän selkään nousta ja lähteä oikeasti ajelemaan keskustaan muun liikenteen kanssa. Hengissä kuitenkin vieläkin ollaan! 
Siinäpä meidän ajokit nyt sitten ovat!

Niinkuin emme olisi koskaan pyörillä ajaneet, oli se sen verran hauskaa aluksi: 



 Pyöräily ei tunnu enää läheskään yhtä pelottavalta kuin alkuun. Lisäksi olemme saaneet pieniä vinkkejä paikallisesta pyörälykulttuurista. On tiettyjä paikkoja, joissa ei saa pyöräillä, mutta kaikki pyöräilevät siellä silti. Heti kun poliisi tulee näissä paikoissa vastaan, noustaan pyörän selästä pois. Pimeällä pitää pyörissä olla valot päällä(sekä etu- että takavalo), ja jos ne eivät ole, voi seurata jopa 70€ sakko. Kuulemma meidän kannattaa ulkomaalaisina vain sanoa, että emme tienneet, niin saatamme välttyä sakolta. 

Meille sanottiin, kun Hollantiin lähdimme, että hollantilaiset ovat pitkiä ja jopa ehkä hieman pullevia. Olemme kyllä itse sitä mieltä, että täällä on pitkiä ihmisiä, mutta ei täällä kyllä paksuja ihmisiä paljon ole. Kuinka täällä edes ehtisi lihota, kun jatkuvasti pyöräillään joka paikkaan! 

Hollannin kielestä kerrottiin, että se on hankala kieli. Se on aivan totta, joten mepäs ilmoittauduimme hollannin kielen alkeiskurssille, joka alkaa ensi viikolla. Sielä opimme aivan perusasioita junalipun ostosta ravintola-asiointiin, joten pitäisi olla hyödyllinen kurssi. 

Hollannin hintatasosta hieman. Hinnat ovat useimmiten edullisempia, kuin Suomessa. Jotkin asiat, kuten asuminen(vuokralla tai hotellissa) ja ravintolassa pääruoat ovat suunnilleen samaa hintaluokkaa. Tässä kuitenkin joitain esimerkkejä, mikä todella on halvempaa. Ruoka on todella edullista. Lisäksi täältä löytyy diettivaihtoehtoja joka lähtöön, eli oikeastaan on vaikeampaa löytää normaalirasvaista/-sokerista/-suolaista. Lisäksi jalkahoito, josta Suomessa saa pulittaa helposti 40€ tai yli, maksaa täälä jopa niinkin vähän kuin 25€. Lisäksi 1,5 litran limsa maksaa suurinpiirtein saman verran täällä, kuin Suomessa maksaa puoli litraa. Toivottavasti näitä edullisuusyllätyksiä jatkossakin tulee. Viinejä myydään ruokakaupoissa, ja ne ovat oikeastaan kaikki 5€ luokkaa hinnaltaan. Vaatteita ja koruja on tullut myös jo vähän osteltua(kuvissa on molempien ostoksia): 
 Osa koruista on ns. "hyväntekeväisyyskoruja", sillä meidän kanssa samassa yliopistossa opiskelevat opiskelijat olivat käsin tehneet koruja, ja myivät niitä pilkkahintaan torilla kehitysmaiden koulutuksen parantamiseksi. Pakkohan sitä oli löytää muutama kiva koru, kun tuotto meni hyvään tarkoitukseen ;)


Jäätelöä on kulunut täällä varmasti enemmän kuin laki sallii. Minäkin, joka en henkilökohtaisesti niinkään jäätelöstä välitä, olen syönyt ihan hulluna jädeä. Täällä on kivoja jätskibaareja, joista saa mitä maukkaimpia jäätelömakuja. Varsinkin kun on ollut todella kuumaa, jäätelö on maistunut.


Om nom!

Olemme tsekanneet muutamia paikallisia ravintoloita, ja pari lempparia on jo löytynyt: hämyinen irkkupubi Sally O'Briens ja hienostokahvila(josta saa myös ruokaa) De Harmonie. Muutamia kuvia näistä paikoista:

Söimme Sally O'Briensissa todella hyvät hampparit, KOKOJYVÄLEIVÄLLÄ! Nam! 

"A littlle coke (and wine) never killed noboby..."



 Kuka voisikaan vastustaa moista sisustusta! <3

Tällä viikolla olemme aloittaneet siis koulun Windesheimin yliopistolla. Saimme todella hyvän vastaanoton heti kättelyssä. Mies, joka otti meidät vastaan, kertoili meille hieman koulusta ja siitä, mitä tuleman pitää. Harjoittelun aika on lokakuussa vasta, ja sitä ennen ainoastaan opiskellaan. Maanantai, jolloin kouluun ekan kerran menimme, oli kyllä todellinen hulinapäivä. Kaikki tunnit olivat luonnollisesti englanniksi, mutta opettajat käyttivät paikallisille opiskelijoille myös hollantia. Luokkakaverimme vaikuttivat mukavilta ja avuliailta, sillä he kyselivät paljon, että ymmärsimmekö kaiken, mitä opettaja sanoi. He olivat myöskin todella kiinnostuneita meistä ja suomalaisesta kulttuurista, sekä mekin heistä. Varmasti tulemme saamaan vielä heistä hyviä ystäviä! Päivän jälkeen fiilis oli tyhjä, sillä olimme koko päivän kuunnelleet eri kieliä ja yrittäneet ymmärtää koko ajan ja vielä sisäistää sitä, mitä kuulimme. Ja luonnollisesti myös puhua englantia ja yrittää tulla ymmärretyksi.

Tänään sitten menimme illaksi koululle, jossa oli virallinen "tervetuliaistilaisuus". Alkuun oli joitakin puheita, joissa kerrottiin tiettyjä käytännön asioita. Virallisen osuuden jälkeen alkoi sosialisoitumisosuus, jolloin meille tarjottiin juomia ja pikkusyötävää. Saimme maistaa hollantilaisia juustoja(kaas) sekä bitterballen, eli lihapullia, muttei kuitenkaan. Pullan sisällä oli kuumaa lihamössöä, mutta hyväähän se oli kuin mikä. Juomina tarjottiin peruslimsojen lisäksi OLUTTA JA VIINIÄ!!! Tämä oli meille täysi yllätys, sillä Suomessahan moinen on varmaan jopa jollain lailla kielletty. Todiste: 

Siinä sitten jonkin aikaa kiertelimme ja juttelimme ihmisten kanssa ja tutustuimme muihin vaihtareihin. Meidät oltiin jaettu ryhmiin, minä olin punaisessa ja Heli oranssissa. Saimme "joukkuepaidatkin"ja paitoihin kiinnitettiin laput, joissa oli meidän nimet ja mitä opiskelemme: kätevää!Tässä kuva niistä:



Tiimeihin jakautuessamme menimme hieman tutustumaan omien tiimiemme jäseniin. Tutustumisen jälkeen saimme jälleen syömistä: hyviä sämpylöitä, wrappeja ja juomaksi kylmää vettä(nam, sillä ulkona oli illalla yhdeksän aikaankin vielä noin 20 astetta lämmintä). 

Iltapalan jälkeen lähdimme wubtsiduu, SALSATUNNILLE. Uskomattoman hyvä keino sulattaa jäätä ihmisten välillä ja tutustua toisiin. Opettelimme perusaskeleita ja muutamia käännöksiä parin kanssa, ja hauskaa oli. Tanssitunnin aikana jouduttiin kuumuuden takia pitämään myös tauko, jolloin tarjottiin jälleen juotavaa, tällä kertaa toki vain limsoja. 

Koko ilta oli todella hauska. Huomenna menemme myöskin mentoreidemme järjestämään iltamaan, jossa tutustutaan paikalliseen opiskelijabilepaikkaan. 

Lauantaina on tarkoitus lähteä käymään naapurikaupungissa Almeressa, jossa aiomme pistäytyä Primark-nimisesä tavaratalossa hieman shoppailemassa myöskin. 

Toivotaan, että lämpimät säät jatkuvat. Toisaalta täällä voi olla myös kaunis syksy, mutta se saa tulla, kun on tullakseen. Vielä nautitaan lämpöisistä ja ihanista päivistä ja jätskistä :)

Seuraavaan kertaan!

-Oona



2 kommenttia:

  1. Kuulostaa niin kivalta jo alkuunsa tämä teidän opiskeluseikkailu siellä Zwollessa :) Täällä innolla odotellaan seuraavaa päivitystä! Nauttikaa ja muistakaa sen shoppailun ynnämuun kivan lomassa myös opiskellakin :)
    Terv. Tanja-sisko

    VastaaPoista
  2. Meillä on ollukki varmaan vähän turhan mukavaa, että eiköhän tää tästä vielä ahdistukseksi muutu! Eka viikko tuntui ainaskin ihan lomalta, joten toivotaan että nyt pääsisi vähän opiskelun makuun pikkuhiljaa!

    VastaaPoista