lauantai 16. marraskuuta 2013

Sinterklaas

Long time no writing! Anteeksi vain, on ollut tässä vaikka ja mitä kaikkea mahdollista tekemistä viime aikoina, niin on tuo kirjoitteleminenkin jäänyt vähän vähemmälle. 

Tuli itselle vähän yllätyksenä, kun yhtäkkiä sain eilen tietää että Sinterklaasparaatit tapahtuu jo ennen sitä varsinaista Sinterklaasjuhlaa, aamupäivällä olin siis katselemassa minkälaiset pippalot nämä oikein ovatkaan! Eli nyt on siis aika kertoa tästä tapahtumasta vähän jotain..

Sinterklaas(eli Sint Nikolaas virallisemmin) on niin täällä Hollannissa, kuin muutamassa muussa maassa kuten Belgiassa, Luxemburgissa ja joissain osissa Saksaa ja Ranskaa juhlittu juttu. 6. joulukuuta on virallinen "Saint Nicolaksen nimipäivä", minkä vuoksi tätä nyt sitten juhlitaan. Hollannissa kuitenkin on samalla tapaa kuin meillä: he juhlivat Sinterklaasin tuloa Sinterklaas-aattona, eli 5.joulukuuta. Tämä on roomalaiskatolinen juttu, ja kaikinpuolin muistuttaa hirmu paljon meidän Santa Claus:ta, mutta on kuitenkin eri asia.

Homma menee näin: Sinterklaas saapuu mustien miehien, Zwarte Pietejen kanssa Espanjasta laivalla. Kivoille lapsille jaetaan karkkeja ja Kruidnoteneita(eli näitä pikkupikkupipareita mistä jo jossain kirjoituksessani olen maininnutkin) ja tuhmat lapset saavat piiskaa.

Nojoo, siis kun nyt voitte arvatakin, niin kun on kyseessä mustat apurit niin siitä on saatu aikaan laaja rasismikeskustelu: onko nyt oikein että Sinterklaasin apurit ovat tummaihoisia, vai pitäisikö sille asialle tehdä jotain.. Niinkun meidän entisaikaiset Neekerinpusut ovat nykyään ainoastaan Suukkoja/Pusuja.. Vähän joskus naurattaa nämä rasismikeskustelut, koska veikkaampa ettei tummaihoisia itseään nyt niin kauheasti kiinnosta vaikka Sinterklaasin apurit ovat mustia. Nykyään kuulemma selitellään lapsille, että Zwarte Pietenit ovat mustia koska he kiipeilevät likaisissa savupiipuissa :D

No kuitenkin, ilmeisesti Zwarte Pieten alkuperä(tai ainakin yksi lukuisista selityksistä sille) on se, että St. Nicolas on aikanaan pelastanut orjuudelta Etiopialaisen pojan Piterin, ja tämä on kiitollisena päättänyt jäädä Nicolaksen apuriksi. Nämä Zwarte Pietenit ovat siis karkeasti sanottuna sama asia kuin joulupukin tontut..

Mutta, miksi Sinterklaas saapui jo nytten jos itse bileet on vasta 5.joulukuuta? Tässä parin viikon aikana on niiden perinteiden aika ja sen itse juhlan odotuksen aika. Lapset laittavat kenkiään lähelle takkaa ja Sinterklaasin hevoselle vettä kulhoon ja laulavat Sinterklaaslauluja. Ja sitten seuraavana päivänä löytävät näitä Kruidnoteneita(Pepernoteneita) kengistään. 

Sinterklaas saapuu Espanjasta höyrylaivalla näin marraskuun puolessa välissä lauantaina. Huomenna sunnuntaina on Amsterdamin oma Sinterklaasin saapuminen, ja tämä on yleensä niin hieno upea juttu, että se näytetään jopa tv:stä. Se jää nyt varmaan näkemättä. Tässä kuitenkin kuvia Zwollen Sinterklaasin saapumisesta.

Zwarte Pieten





Kovasti näyttää Joulupukin ja Paavin sekoitukselta xD

Nojjoo, ensiksi siis oli tämä Sinterklaasin saapuminen ja lavalla sitten lauloivat ja tanssivat.
Lavalla riehumisen jälkeen Sinterklaas apureineen pisti pystyyn kulkueen ja siinä ne sitten kiersivät ympäri kaupunkia. Löysin kulkueen varrelta hyvän paikan kuvaamiseen, joten seuraavassa kuvia myös siitä:















Semmoinen juhla! :) 


1 kommentti:

  1. Moi Oona, mainioita juttuja ja kuvia sulla täällä! Nyt vasta ehdin kurkkaamaan :) Pian kotia sieltä... Tiina H

    VastaaPoista